2014. szeptember 15., hétfő

Po Bronson & Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről

Amikor ugyanis minden szórakoztatásnak van feltüntetve, amikor mindentől azt várjuk, hogy varázslatos, meglepő és lenyűgöző legyen, hajlamosak vagyunk a valóságot is a mi szórakoztatásunkra kieszelt újabb trükknek vélni.

Végre! :D És nem csak a borító tetszetős és ötletes.

Nem igazán vagyok kompatibilis a félig tudományos, félig olvasmányos könyvekkel. Szégyenkezve vallom be, hogy az amúgy érdekes, de számomra valamiért mégis nehézkes A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét című könyv úgy kb. lassan két éve olvasási fázisban van... pedig nagyon rég nagyon nagyon el akartam már olvasni..., de nem megy. Eleddig azt hittem, hogy nem jön be nekem ez a tudomány, leíró stílus keveréke. 
Most se vagyok biztos benne, hogy bejön. Lehet, hogy ez volt az üdítő kivétel. De kétségkívül egyből megnyert magának. Mert érdekes. Mert értelmes. Mert egyáltalán nem unalmas. Mert könnyed, megtartva a szakmaiságot.

Po Bronson és Ashley Merryman műve 2009 egyik legnagyobb példányszámban értékesített könyve volt az Amazonon, óriási visszhangot keltett az amerikai sajtóban és a szülők körében, azóta pedig a világ számos országában kiadták. A két tudományos újságíró több évig tartó aprólékos munkával gyűjtötte össze azokat a friss kutatási eredményeket, amelyek valami újat, érdekeset mondanak nekünk a gyerekekről.
Mikor ártunk a dicsérettel, és hogyan motiválhatunk vele igazán jól?  (, mert érdekelt, hogy hogyan kell dícsérni, hogy az tényleg hasznos legyen...okkal, indoklásokkal és ösztönzőleg) 
Milyen, eddig nem ismert következményekkel jár, ha egy gyerek a szükségesnél kevesebbet alszik? (bizony bizony... :) én szabadalmaztatnám a kutatás eredményeit felnőttekre is... noha ott más eredmények jöttek ki, de én azért szubjektíven, de nagyon könnyen azonosulok a gyerekek plusz 1,2 óra alvásigényével :D )
Miért hazudik nekünk a gyerekünk, és mit tehetünk azért, hogy ezt ritkábban tegye? (érdekes kutatási eredmények praktikus ötletekkel kiegészítve, hogy mi a legcélravezetőbb és a leghatékonyabb az őszinteség tanításában... igen, mert az őszinteséget is tanulják a gyerekek...)
Milyen módszerrel ösztönözhetjük a legjobban kisbabánk nyelvi fejlődését? (röviden és tömören: kommunikálni kell, nem öncélúan... reagálni és párbeszédeket folytatni. Igen, a gügyögő gyerkőccel :) )
Mi a testvérkonfliktusok oka, és miként csökkenthetjük gyakoriságukat? ( a testvérkonfliktusok alapvetően nem rosszak..., ahogy a családtagok között kialakuló viták, nézeteltérések sem... csak meg kell legyen a többi társas élménynek is emellett és akkor minden rendben lesz :) )
Miért követnek el a tinédzserek teljesen nyilvánvaló őrültségeket? (, mert ez az élet része... a fontosabb inkább, hogy ezeket megfelelően tudják kezeleni, ők is és a szülők is... ) 
Mikor derül ki, hogy egy gyerek tehetséges-e? (nem, nem óvodában... leginkább változó, de semmiképp nem haramadikos kor előtt...)
Miért állítják a tudósok, hogy kamaszoknál a szülőkkel való vita a tisztelet jele, és éppen hogy erősíti a kapcsolatot? (, erről már írtam a tesvérkapcsolatnál is..., mert ettől vagyunk társas lények..., mint az olaszok :) )
Hogyan tanítható az önkontroll, és mit nyerhet vele a gyerekünk? (micsoda kérdés... igazából egy teljes életet... és igen, tanítható...leginkább összetett és folyamatos játékélményekkel...)
Miként lehetséges, hogy közösségben gyakran a legjobb családi körülmények közül jövő, népszerű gyerekek is agresszíven és kegyetlenül viselkednek? (mert pl. a kognitív fejlődést simán fel lehet használni a verbális agresszió szolgálatában ...)
Számos izgalmas kérdés, és sokszor meglepő, máskor ösztönös szülői magatartásunknak tudományos megerősítést adó válaszok. Egyes fejezetekhez dr. Vekerdy Tamás és dr. Kádár Annamária írt szakmai kommentárt. (sajnos elhanyagolhatóak... rövid szösszenetek, inkább megerősítések. De mindenképp a két név volt számomra a garancia, hogy kézbe vegyem és bízhassak abban, hogy nem tizenkettő, egy tucat könyve fogok olvasni. És ami a legfontosabb: nem csalódtam!)

... mindezt számokkal, kutatásokkal, tényekkel. Száraz, vagy érdekes? Mindenki maga dönti el :) egész biztos vannak hiányosságai. De úgy gondolom, hogy azt majd írja meg más. Ez a könyv így kerek és teljes ahogy van :)

Maga az anyai ösztön – az a biológiai késztetés, amely magától működésbe lép – csak arra irányul, hogy az anya mindenáron védelmezze és gondozza gyermekét. (...) A várandós anyák arra tehát valóban számíthatnak, hogy ez a bizonyos impulzus bekövetkezik – de hogy mi a védelmezés és gondoskodás legmegfelelőbb módja, arra bizony maguknak kell rájönniük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése