2015. május 23., szombat

J.K.Rowling: Harry Potter világa


Hermione felállt, és lesújtó pillantást vetett a fiúkra.
– Remélem, elégedettek vagytok magatokkal. Meghalhattunk volna, vagy, ami még rosszabb, kicsaphattak volna minket.


Mert Harry Potter olyan volt nekem a maga korában, mint később a Szent Johanna Gimi. 
És ez most úgy néz ki, hogy nálam a nagy sorzat-újraolvasások éve, ezért természetes volt, hogy Harry is a része lesz. :)

Nem szeretem a belőle készült filmeket. Se hangulatilag, se tartalmilag nem adják vissza azt az életérzést, ami a regényhez, meséhez tartozik. Pedig a szereplők kiválasztása még rendben is lehetne. De utána valahogy végig az volt az érzésem, hogy lehetett volna másképp is... Ennek ellenére mégsis betettem egy kedves, kedvenc szereplős videót. Mert különben túl sok kép gyűlt volna össze. 
Hiszen nagyon sok szereplőt szerettem. Mert jól lett kitalálva. A történet. A mese. JKR nagyon tud írni. Nagyon tud világot teremteni.

Eszembe jut, hogy mennyien támadták..., pedig minden benne van, amit egy gyereknek érdemes megtanulnia az életről, a barátságokról, a jóról és a rosszról, a harcokról, az őszinteségről, a szeretetről, az áldozatokról, a kitartásról, a következetességről, a csodákról, a hibák belátásáról, titkokról, varázslatokról, a tudásról, a veszteségekről, a szerelemről, a halálról... 

18 felett olvastam. Na jó, épp 18 voltam, amikor elkezdtem. És elvarázsolt, már az első sorokkal. Nem éreztem magamnak nagynak, vagy idősnek hozzá. Mert Harryből nem lehet kinőni. Aki megszerette a történetet, a szereplőket, annak mindig is marad egy rész a szívében nekik. És ez így van jól.

Igen. Hermione egyértelműen a kedvenc szereplőm (fel se tűnt volna, ugye? :))

Nehéz a nagy kedvencről írni. Hiszen minden közhelynek tűnik. Hiszen mindent már ezerszer leírtak, megvitattak vele kapcsolatban.

Harry Potter és a bölcsek köve

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában töltött első tanév kemény erőpróba a diákok számára. Harry Potterne
k nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz. A tizenegy éves varázslójelölt története meghódította az egész világot.

Harry Potter és a Titkok Kamrája
Harry Potter varázslónak született. Második tanéve a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában éppen olyan eseménydúsnak bizonyult, mint amilyen az első volt. Lekési a különvonatot, így barátai repülő autóján érkezik tanulmányai színhelyére. S a java csak ezután következik…

Harry Potter és az azkabani fogoly
Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett és szuperbiztos börtönből megszökik egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. A varázslónövendék Harry Potter és barátai számára a harmadik tanév sem csak a vizsgák izgalmait tartogatja…

Harry Potter és a Tűz Serlege

Melyik nemzeti válogatott nyeri a Kviddics Világkupát? Ki lesz a Trimágus Tusa győztese? Utóbbiért három boszorkány- és varázslóképző tanintézet legrátermettebb diákjai küzdenek. A világraszóló versengés házigazdája Roxfort, az az iskola, ahová Harry Potter immár negyedévesként érkezik. S ahogy az a felsőbb osztályosoknál már egyáltalán nem különös, Harry és barátai a másik nemet is felfedezik…
Ám nem csupán e kellemes izgalmakat ígérő események várnak rájuk. Voldemort, a fekete mágusok vezére újból készülődik…


Harry Potter és a Főnix Rendje
Harry Potter az ötödik évére készül a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Harry – társaival ellentétben – sosem örül a nyári szünetnek, ám ez a mostani még rosszabb, mint rendesen. Nem csak rokonai, Dursleyék keserítik meg az életét, de – ami a legfájdalmasabb – mintha barátai is elfeledkeztek volna róla. Harry azon töri a fejét, hogyan törhetne ki lehetetlen helyzetéből, ám nyári szünidejének egy hirtelen, drámai fordulat vet véget. Hamarosan azt is megtudja, hogy Roxfortban sem számíthat békés tanulásra és kviddicsezésre…


Harry Potter és a Félvér Herceg
A Voldemort elleni harc állása igencsak aggasztó; a baljós jeleket már a mugli kormányok is észlelik. Szaporodnak a rejtélyes halálesetek, katasztrófák. A három jó barát egy ideje aggódva figyeli a Reggeli Próféta halálozási rovatát, félve hogy ismerős névre bukkan. Dumbledore időről időre eltűnik Roxfortból. Senki nem tudja, hogy ilyenkor hol tartózkodik.
Az élet azonban a háborús időkben sem csak harcból áll… A hatodévesek a hoppanálást gyakorolják, olykor rendkívül „érdekes” eredménnyel. A Weasley-ikrek üzleti tevékenysége egyre kiterjedtebb. Szerelmek szövődnek a felsőbb évesek között, a Roxfort házai és egyes lakói továbbra is kíméletlen versenyben állnak. Harry értékes segítséget kap a titokzatos Félvér Hercegtől.
A jó és a gonosz közti frontvonal immár a Roxfortban húzódik. Harry igyekszik minél alaposabban megismerni Voldemort múltját, ifjúságát, hogy rátaláljon a Sötét Nagyúr sebezhető pontjára.


Harry Potter és a Halál ereklyéi

„Ujjait öntudatlanul a karjába fúrta, mintha fizikai fájdalommal viaskodna. Össze sem tudta számolni, hányszor hullott már a vére. Egyszer elvesztette a jobb karja összes csontját, s ennek az útnak a során a homlokán és a kezén viselt sebhely mellé máris szerzett még egyet a mellkasára és párat az alkarjára, de mindeddig soha, egyetlenegyszer sem érezte azt, amit most: hogy végzetesen meggyengült, hogy pőre és kiszolgáltatott lett, hogy varázsereje legjavától fosztották meg. Hermione, ha ezt elpanaszolná neki, azt mondaná, a pálca annyit ér csak, amennyit a varázsló, aki használja. De Hermione nem tudhatja ezt, ő nem élte át, hogy a pálcája magától meglódul, akár az iránytű, és aranyló lángokat lő az ellenségére. Harry most érezte csak át igazán, hogy mennyire bízott őrangyalában, a pálcájában lévő ikermagban, most, mikor már elveszítette azt.”
Harry, mint mindig, most is a Privet Drive-on, az őt csecsemőkorában befogadó Dursley-család otthonában tölti az iskolai szünetet. Ám hetedik tanévét nem kezdheti el a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. A Főnix Rendje azon fáradozik, hogy biztos helyre szöktesse, ahol Voldemort és csatlósai nem találnak rá. De teljesítheti-e folytonos bujkálás és életveszély közepette a küldetést, melyet Dumbledore professzortól kapott?
Harry Potter történetének hetedik, befejező kötete.


Befejező kötet? Ez a történet nem fejeződik be. Ennek a könyvnek nincs a szó közismert értelmében vége. Mert ez a mese nem halhat meg, ami majd egy teljes generációnak könyvet adott a kezébe, bevezette a mesék világába a gyerekeket és megmentett egy alapvetően nem feltétlenül  olvasás orientált ifjúságot a könyvek számára...
Az olvasás megszerettetése és az, hogy egyszerűen, minden sallangtól mentesen szórakoztató, még a körülötte kialakult tömeghisztériát is jóváteszi. És hogy annó esetleg túl volt hájpolva? Biztos túl volt? Min túl? És hogy esetleg más, hasonlóan szellemes, esetleg értékesebb könyvekből nem lett világsiker? Ez biztos Harry hibája? 
És azért voltak ám a kedvenc könyveknek kedvenc jelenetei: Dudli és Herry búcsúzása. Piton emlékei a merengőben. Dobby halála. Sipor pálfordulása. Sirius visszatérése Harry életébe. Fleur reakciója akkor, amikor Bill megsérül. Neville fejlődése ahogy halad előre a történet. Amikor Harry megtalálja saját gyerekkori képét. Hagrid szinte minden jelenete. Órákig lehetne sorolni, mert bizony nem rövid ez a lista se

És mi lehet a titka? Könnyed, szórakoztató stílusa? Okosan felépített, igényes szerkezete? Őszintesége? Meseszerűsége? Talán, hogy néha mindannyian vágyunk egy kicsit a muglik világából el, valahova máshova. És akkor már az a máshol lehet a könyvek, vagy épp a varázslók világa is akár:)... miközben nem megyünk messze, hisz érzésem szerint éppen ez a regény egyik fő erőssége:, hogy köztünk játszódik. Hogy egy kitalált világ a valóságban. És így már egész kézzelfogható, minden meseszerű részével együtt. Ábrándozhat rajta a 10 éves, vagy fiatalabb kislány, vagy kisfiú, hogy akár hozzá is érkezhet egy bagoly, ha majd 11 lesz.:)

Szeretem Harry világát. Szeretem Rowling világát. Mert teljesnek érzem. Mert az enyém is:) emlékezetessé tette a szóbeli érettségim időszakát és tudom, hogy együtt sose nőttünk fel és nagyon rendben van ez így.

– (…) az emberek könnyebben bocsátanak meg annak, aki téved, mint annak, akinek igaza van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése