2015. október 5., hétfő

2015 könyvekben

Általában év végén zajlanak az összegzések, de legyünk formabontóak (, ám azért az év végi sem fog elmaradni) :) 
Maya és Réka felkértek egy kihívás teljesítésére (köszönöm!) és nem is árt egy összegzés, már csak azért sem, hogy tudjam, hogy még mi az, amit idén mindenképp el szeretnék olvasni...

1. Legjobb könyv, amit 2015-ben olvastál.
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól. Nem azért választottam, mert éppen ez a legfrissebb kedvenc. Bár igaz, hogy versenyben volt az elején Mérő Az érzelmek logikája, Limpár Ildikótól az Emlékek tava, vagy a Száll a kakukk fészkére Ken Keseytől, de viszonylag hamar sikerült döntenem és kevés, vagy sok gondolkozás után is úgy érzem, hogy jelenleg nem tudnék mást választani.

2. Legjobb folytatás, amit 2015-ben olvastál.
Ilyen nem igazán volt. Egyértelmű folytatás semmiképpen nem. Se a Hullócsilag se a Ballépések nem az a könyv, amit a legjobb kategóriába tudok sorolni.Sorozatok újraolvasása pedig ebben a kategóriában nem ér, tehát ezt a választ most passzolom. 
És nem, az Egy ropi naplója sem szorítható be a kategóriába, mert  ugyan sorozat, de valahogy mégsem érzem úgy, hogy ő lenne a válasz. Remélem év végig változik a helyzet.:)

3. Legnagyobb csalódás. 
Két könyv lett megversenyeztetve. Cronin: Réztábla a kapu alatt -al nyert. Kihívótársa SzRCs Fekete Daciája volt, de abban volt néhány novella, ami igazán tetszett. Így maradt Cronin. 
(ezen témakörben nem vettem górcső alá azokat a könyveket, amiktől eleve nem vártam, mert nem várhattam túl sokat. Attól függetlenül, hogy mondjuk igénytelenebbek, semmitmondóbbak voltak, mint Cronin alkotása...)

4. Legnagyobb meglepetés.
Pozitív vagy negatív? Pozitív legyen 
Shakespeare: Sok hűhó semmiért című alkotása. 
Negatív? Ez most ne legyen téma. Eszembe jutott Shakespeare és fel is dobta a hangulatomat.

5. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).
Tompa Andrea (számomra új), Limpár Ildikó (debütáló), Böszörményi Gyula (számomra új), Mérő László (számomra új). Ha csak egy név maradhat, akkor Böszörményi lenne.  

6. Legújabb kedvenc karakter.
McMurphy Kesey Száll a kakukk fészkéréből. És Limpár Ildikó Pannája. Őket nem tudom és nem is szeretném megversenyeztetni, ezért mindketten maradnak. Dragomán Emmája is pályázik a posztra. Hármas holtverseny szerintem.

7. Egy könyv, amin sírtál.
Tóth Krisztina: Pillanatragasztó - Nem feltétlenül sírtam. Nem emlékszem, hogy mikor sírtam utóljára olvasás közben. Nem tegnap volt. De azért szorította a mellkasom... 
Soha egy szót se ...  
Bodor Ádám is versenyben volt, de jobban belegondolva az valami fájóan édes szomorúság, nem feltétlenül sírás...

8. Egy könyv, ami boldoggá tett.
Kevés olyan könyvet olvastam idén, ami egyértelműen boldoggá tett. Limpár Ildikó, Vackor, Kortárs svéd gyermekversek, Varró Dani Bögre azúrja. Ebből azért nagyon gyorsan levontam a következtetést, hogy a boldogsághormonomat a mesék teremelik:). És ha csak egyet lehet választani, akkor maradok Varró Dani Bögre azúr-jánál.


9.  Kedvenc filmadaptáció, amit idén láttál.
Így hirtelen azt mondanám, hogy nem vagyok egy nagy filmes. Nem hirtelenjében is ugyanezt tudom mondani. A Váratlan utazás és a Gilmore Girls nem egészen biztos, hogy megfelelnek a filmadaptáció kitételnek, de más film idénről nem egészen jut eszembe. Pedig tervben volt 1-2, de nem szerepelnek a fontossági listám elején, az az igazság.

10. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál). 
Limpár Ildikó: Emlékek tava - ez volt a legkönnyebb válasz, annyira egyértelmű. Szeretem a borítót, szeretem azt, ami benne van. Sokszor simogatom és olvasgatom, csak mert jólesik.

11. Mely könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig? 
Ez egy igen húzós kérdés. Csodaidők sorozat. Bányavidék. Mesepszihológia (két könyv is olvasásra vár a témában). Miért éppen Polcz Alaine? Dobozváros.  8 könyv, mint terv 3 hónapra elég kell(ene) legyen, de. De itt jön közbe, hogy szeretnék klassz, eddig ismeretlen verseket olvasni. Szeretnék szakirodalmat aktívabban olvasni. Szeretnék németül is többet, sokkal többet olvasni... olyan kevés az idő...

12. Új megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél. 
 Liz Pichon: Az én csúcsszuper világom. Nyilván fontos tényező, hogy egyik kedven szerzőm fia fordította és ezzel került a látókörömbe, de ebben a témában ez volt az első, ami spontán beugrott, mint lehetséges könyv.
Nézegetve a várólistámat, ide tartozhat még Amanda Palmer: A kérés művészete, hisz ez is idei megjelenés. 

13. Legjobban várt új megjelenés az év második felére. 
Ezt nem szoktam követni. Szóval amit szívesen elolvasnék, de fogalmam nincs, hogy egyáltalán előkészületben van: Limpár Ildikó következő meséje, Dragomán következő könyve ( még akkor is, ha A pusztítás könyvével jelenleg komoly harcban állunk), Papp Sándor Zsigmond is képben lesz a továbbiakban is. Továbbá várom, hogy LL a Hullócsillagok után mivel lep meg. De fogalmam nincs, hogy ezek az év második felére vonatkoznak, vagy inkább közeljövő kategória.

Amit megállapítottam, hogy ahogy eddig, így a továbbiakban sem fogok unatkozni. Olvasásra fel!

1 megjegyzés:

  1. A két fénykép: https://www.pinterest.com/pin/249738741813958542/
    https://www.pinterest.com/pin/95490454576310920/

    VálaszTörlés