2013. október 25., péntek

Békés Pál: Csikágó

Gangregény... A Regény.
Békés Pál csodálatosan fogalmaz. Jólesnek a szavai, a sorai...
A Csikágó a Keleti pályaudvar környékén játszódik, ám a gangregény egymásba fonódó szálai nem csupán a pesti Csikágó gangjainak, hanem az amerikai Chicago gengjeinek, szeszcsempészeinek világába is elvezetik az olvasót. 
A szereplők szerelmek, tragédiák, történelmi korfordulók dús szövevényében bukdácsolnak a fordulatos és gyakran ironikus kötet lapjain. 
Az ismerős, komor és mulatságos figurák a millenniumtól napjainkig lakják be a nyílegyenes utcákat, itt élnek és halnak a városrészben, mely a könyv helyszíne és főszereplője. 
A gangregény lapjain száz év repül el a Csikágó fölött. Meg egy bagoly.
Történet az emberi méltóságról, a veszteségekről, a szeretről. Egy világról, ami törékeny. Egy világról, ami eltörik. És úgy él bennem, mint amikor a színes festett üvegdarabokat összeragasztják. Mesés. És nemcsak...
Nem ismerem igazán a gangok világát. Budapestet se. De majd szeretném bejárni Csikágót.
Békés Pál Csikágóról: Nehezen tudom ma már elválasztani ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy mi az, ami valóban személyes és önéletrajzi, és mi az, ami fiktív, és színtisztán az irodalom világához tartozik. Összevegyülnek bennem. Kicsit olyan, mintha ezzel a könyvvel megírtam volna a magam személyes mitológiáját. Ugyanakkor persze azt gondolom, hogy ez nem személyes mitológia, hanem ennek a szűk, négy utca által határolt vidéknek a városi mitológiája. Másrészt úgy gondolom, hogy ebben a VII: kerületi szegletben azért ott van az egész, ott van a nagyváros, ott van Budapest, és egy áttételesebb módon az egész ország. Sőt, nem csak az egész ország, hiszen ahogy a csikágóiak szanaszét röpültek a világban, azonképpen ebbe a történetbe is bekapcsolódnak egészen távoli vidékek is. Tehát az egyik oldalon minden pontos és személyes élményekre épül, a másikon pedig semmi nem pontosan ugyanúgy szerepel ebben a könyvben, ahogy a valóságban történt, sorsokat fűztem össze, fiktív elemeket ötvöztem valóságos személyes történésekkel.

http://nol.hu/lap/hetvege/20100605-tejportestverekkel_a_csikagoban?ref=sso 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése