2015. április 26., vasárnap

R. D. Laing: Tényleg szeretsz…?

jaj oda oda
micsoda? hova?
nem látta mondja?
hogy mit nem láttam?
aki voltam
azt nem
 

Nem véletlen volt, hogy találkoztam Laingel. R.D.Lainget először egy olyan személy ajánlotta figyelmembe, akivel noha nem olyan ősrégi és nagyon egyszerű és profán, de praktikus okok miatt még igazán aktívnak seM nevezhető az ismerettségünk... és mégis, fontos és kedves embernek tartom az életemben.

Laing első könyvéért is rajontam és a Tényleg szeretsz...? is kedvencek közé került. Egy egy szösszenet ugyan kifogott rajtam, de szerettem olvasni a sorait, mosolyogni, vagy épp a szereplőkkel együtt fájni...
 
Doktor Laing azzal szerzett széleskörű nemzetközi elismerést, hogy az „antipszichiátria” apostolaként lépett fel. Ő a problémáival küzdő embert nem „meghibásodott gépezetnek” tekinti, hanem gondjainak empátiás elfogadása révén megérteni próbálja. Írási azért kerülnek szükségszerűen közel az irodalomhoz, mert a pszichiátriai elemzés eszközeivel feltárt emberi kapcsolatokról szólnak. A Tényleg szeretsz…? az életben nap mint nap előforduló „alaphelyzeteket” mutat be lírai átköltésben; s az olvasó a kora reneszánsz angol költészet, Robert Burns, a modern pop-songok stílusjegyeire egyaránt ráismerhet.

„Szeretni kell, ennyi az egész?” Hát igen is, meg nem is. A nemekről szól (igenekkel tűzdelve) R. D. Laing verses kabaréja, ahol a színtér: pszichiátriai rendelő, ágy, asztal, utca, a bánat sivataga, az öröm ligete... Félre a tréfával, ez a velejéig mulattató szerző komolyabb tárgyat nem is választhatott volna. Mert hát ezt a nagy kérdést teszi fel: „Tényleg szeretsz... ?” Mármost kezdjük ott, mí az, hogy „szeretni”; és akkor mi az, hogy „tényleg”? Amíg ezt megtudjuk - vagy mégse tudjuk meg? -, egyebet sem kell tennünk, mint szórakoznunk a ragyogóan szellemes ötleteken, vagy éppen eltűnődnünk a legmindennapibb témák „drámái” (és kifigurázott) megjelenítésén, s a figurákon... akiket csak csínján nézzünk a külső szemlélő fölényével... hiszen mi vagyunk a kérdezők... és bennünket kérdeznek... Ám ezt a könyvet szeretni fogjuk, az biztos.


Mert szerethető. Mert pirul az ember, ha magára ismer valamelyik szereplőben. Mert fellélegzik, ha nem...

férfi    abbahagynád?
nő        mit hagyjak abba?

férfi    amit épp most csinálsz
nő        élek
férfi    és te életnek nevezed azt amit csinálsz?
nő        teszem amit tehetek
férfi    az sokszor kevés
nő        nem tehetek róla
férfi    miről nem tehetsz?


Laingtől még sokat szeretnék olvasni. Mert szórakoztató. Mert sokat lehet belőle tanulni. Mert hiánypótóló a stílusa.

orvos Hogy van?
A páciens mutatja a torkánál a csövet:
légcsőmetszés után van
orvos Jaj, bocsánat
S mivel megérti, hogy a páciens nem
beszélőképes, blokkot-ceruzát vesz elő, írja
Hogy van?
avval a blokkot-ceruzát átnyújtja a páciensnek, válaszadásra
A páciens átveszi a blokkot-ceruzát, írja
Nem vagyok süket

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése