2015. október 31., szombat

Ablonczy Anna: Miért éppen Polcz Alaine?

„Hogy utánamenjek Polcz Alaine izgalmas és rendkívül tartalmas életének, ahhoz az első, Hollós Róbertné Gizi nénivel készített interjúm adta az ötletet, amit még az Életszakácskönyv szingliknek című könyv népszerűsítése okán sikerült olyan jól megírni, hogy egy részlet a Nők Lapjában is megjelent. Persze, tudtam, hogy a munkájáról már Polcz Alaine is többször beszámolt a naplóiban, könyveiben, sőt Singer Magdolnának is egy remek könyvben, de megismerve Gizi néni izgalmas személyes történetét, arra gondoltam, mi lenne, ha megkeresném Polcz Alaine életének további fontos szereplőit: ki hogyan és mire emlékszik, milyen közös munkák, történetek kötik össze a múltjukat, hogyan hatottak egymásra, és főként, hogy ebből mit visznek tovább mostani életükben? Vagyis nemcsak a múlt, de a jelen és főként a folytatás is érdekelt, ezért úgy gondoltam, sorra veszem Polcz Alaine Életének meghatározó szakaszait, mikor, kivel osztotta meg életét, munkáját, figyelmét és gondolatait. De mert ez a szempont túlságosan sok interjúalanyt jelentett volna, a saját dolgomat megkönnyítendő, elsősorban olyanokat kerestem meg, akiket maga Aleine is emleget a naplóiban.” (Ablonczy Anna)
Köszönöm Ablonczay Annának ezt a gyűjteményt. Teljesen nyilvánvaló, hogy rengeteg idő, energia, szervezés és tervezés áll mögötte. És noha sokáig állt a polcomon a könyv, elérkezett az idő, amikor találkoznunk kellett.
Polcz Alaine életérzés, fogalom és nagyon sok pozitív érzés (közvetlen, nyílt, őszinte, természetes, hiteles,...) megtestesítője, egyben. Jó volt megismerkedni a szűkebb, tágabb környezetével, ismerősivel, barátaival, munkatársaival.
Polcz Alaine számomra feltöltődést jelent. Valami frisset, üdét és nagyon nagyon sok szeretet. És hogy mennyire szerethető a világa?
A múlt pénteken beszéltünk telefonon, és elmeséltem, hogy valami bajból keveredtem ki, mire azt mondta: „Látod, megsegített az Isten”. „De Panka, ha nem hiszel Istenben, miért gondolod, hogy engem segített?” Mire Panka, kissé felháborodva, enyhén rendreutasító hangon: „Amiért én nem hiszek benne, téged még segíthet.”
Jó volt ez a gyűjtemény is. Hiszen róla szól. Nem kizárólag a könyveiről, történeteiről. Sokkal inkább a hétköznapjairól, az általa képviselt eszmékről, a céljairól, a számára fontos dolgokról. Karizmatikus személyiség, megismételhetetlen élete. De nem is megismételni kell. Sokkal inkább a sajátunkat hitelesen élni.

Ami velem történik, az függ tőlem is: mit választok, hogyan döntök, merre indulok, mit kezdek indulataimmal és érzelmeimmel, mit teszek másokkal nap mint nap vagy kritikus helyzetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése