2015. január 10., szombat

Lázár Ervin: Hapci Király

 
Táltos ide, táltos oda, azért én csak ló vagyok. Aki rajtam ül, annak okosabbnak kell lennie.
Boszorkányok nélkül nem is létezne a mesék birodalma; szerepük azért nem lebecsülhető, hiszen azzal, hogy akadályozzák a mesehőst áhított célja elérésében, voltaképpen hozzájárulnak ahhoz, hogy megacélozódjon akaratereje, jelleme. Mivel a boszorkányság meglehetősen nagy szellemi erőt kívánó tevékenység, komoly előképzettséget igényel; ki lenne leginkább hivatott utódainak átadni a tudományt, mint Anya-Banya a lányainak? 
Lázár Ervin új kötetének meseregényében A legkisebb boszorkány – akárcsak két testvére – beül a boszorkánytanonc-padba, hogy figyelmesen meghallgassa édesanyja bűbájosságra oktató szavait. Ám mintha Amarilláról leperegne minden rossz, s nem annyira azért, mert „elvetemült”, inkább azért, mert szívét foglyul ejtette egy „földi” legény, Király Kis Miklós. Csakhogy a dalia Tündér Tercia kezére áhítozik. Mit tehet a csúnyácska, szeplős, vörös hajú kis boszorkány? Minden tehetségét latba vetve szolgálja a szerelmesek ügyét, magára vonva ezzel Anya-Banya haragját és átkát. Varázslatosan szép írás A legkisebb boszorkány; kacagtató, népies életképek és lírai szépségű jelenetek váltakozása, mely mesét és valóságot tündérszálakkal sző egybe. A meseregény mellett hat rövid történet szerepel még a kötetben. Ne akarj másnak látszani, mint ami vagy – tanítja az Állatmese. Lásd meg az igazi szépségeket a jelenségek nyüzsgő és tarka forgatagában – tanítja a Metrómese. Allegorikus történet Vérengző Alfrédé, a zsarnoké és December tábornoké, az erőszakkal fenntartott hatalom bármelyik percben széteshet, bukása törvényszerű – tanítják e mesék. A kötet címadó története egy furcsa birodalom hétköznapjaiba enged bepillantást. – 8-10 éveseknek melegen ajánlott.

Ésnemcsak. :) Milyen szomorú lenne a világ, ha csak tíz éves korig lehetne LázárErvinMeséket olvasni. Brrrr. 

LázárErvinről és meséiről már volt egy bejegyzés
LázárErvinről és meséiről a véleményem nem változott. 
Ám LázárErvinről és meséiről nincs az a bejegyzésszám, ami sok lenne. 

Szüksége van a világnak a LázárErvin féle mesékre. Még a borongósakra is. Mert lássuk be, ez a kötet inkább borongós volt, mint happy endes. De mégis. Félelmetesen jó mesék.
Hihetetlen világot varázsol, meseszerű szereplői köré.
Szeretnivaló, szívszaggató mesék. 
És ezekben is, mint az eddig olvasott LázárErvin mesékben, van valami, amire szükségünk lehet majd az Üveghegy előtt.


                     De rejtekhelyeinket nem felejtjük el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése