2013. szeptember 16., hétfő

Erlend Loe: Naiv. Szuper.

Van két barátom. Egy jó és egy rossz. És aztán van még a bátyám. Lehet, hogy nem olyan jófej, mint én, de azért rendes.

Itt még stílusosnak tűnt és megvolt a hangulata. Igen, ez a mű első négy mondata...

A Naiv.Szuper. egy 25 éves fiú szemszögéből mutatja be azt a generációt, amely nem találja az élet értelmét, nem látja az ahhoz vezető utat, és céltalan pótcselekvésekkel igyekszik megtalálni a helyét a világban. Hősünk egyszerűen gondolkodik az életről: listákat ír a számára fontos és nem fontos dolgokról, labdázik és faxol, New Yorkba repül, sőt még egy, a relativitáselméletről szóló könyvbe is belekezd, hátha választ kap égető kérdéseire az idővel kapcsolatban.

A fülszöveg a fennti szösszeneten túl a következőt is tartalmazza: Erlend Loe regénye, bár látszólag apró dolgokról szól, elgondolkodtatja az olvasót az életről és a halálról, a jövőről és a gyermekeinkről.
20 nyelvre fordították le, több országban kultuszregényként tartják számon, a fiatal norvég író sikerkönyve egyszerű történet nagyon komoly dolgokról.

Nem akarok illúzióromboló lenni, de nem hogy nagyon komoly dolgokról nem szól a könyv, de leginkább egy nagyon klassz dizájnba csomagolt semmi az, ami a leginkább közelít ahhoz, amit olvastam.

Mert azt el kell ismerni, hogy egyedi és ezzel nálam ki is merült minden pozitívuma. De úgy látszik ez elég volt, hogy az első általam olvasott könyve után (, ami még ettől is távolabb állt tőlem...) ezt is elolvassam és valószínű, hogy vagyok annyira mazochista, vagy kíváncsi, hogy a Doppler folytatását is sorra fogom venni.

Miért nincs egyetlenegy barátnőm sem?
Nem látom semmi okát.
A nálam kevésbé szimpatikus embereknek is van barátnőjük.
A hülyéknek is van barátnőjük.
Nekem is feltétlenül kellene, hogy legyen egy barátnőm.
Rengeteg igazságtalanság és hülyeség van a világon.
Problémáim egy részét valószínűleg ez okozza.

(jobban belegondolva minden Zabhegyező rajongónak tudom ajánlani. Ugyanaz a semmi, csak trendibben és alterebben csomagolva... és igen, nyugodtan lehet rámdobni a köveket...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése